Skotlannin maantiede

Skotlannin maantiede
Skotlannin topografinen kartta.
Skotlannin topografinen kartta.
Maanosa Eurooppa
Tilastot
Pinta-ala 78 772[1] km²
Ennätykset
Korkein kohta Ben Nevis, 1 344[1] m
Matalin kohta Atlantti, 0 m
Pisin joki Tay, 193[1] km
Suurin järvi Loch Lomond, 56[1] km²
Ilmasto
Ilmasto lauhkea meri-ilmasto

Maantieteellisesti Skotlanti voidaan jakaa kolmeen osaan: eteläiseen ylänköön, keskiseen alankoon ja pohjoisen Ylämaihin. Skotlanti rajoittuu Englantiin etelässä, Atlanttiin lännessä ja pohjoisessa, sekä Pohjanmereen idässä. Länsirannikko on hyvin vuonoinen ja sen edustalla on lukuisia saaria. Pohjoisessa ovat Orkney- ja Shetlandsaaret.

Skotlannissa on leuto meri-ilmasto, mutta paikalliset vaihtelut ovat huomattavia. Atlantin tuulien vuoksi länsirannikko on paljon kosteampi kuin itärannikko. Lämpötila on hieman alempi kuin Englannissa ja sen vaihtelevuus pienempi.

Alkuperäisestä metsäkasvillisuudesta on jäljellä vain pieniä metsiä Ylämailla, mutta kaikkiaan metsä peittää noin 17 prosenttia Skotlannista. Okakruunuohdake on Skotlannin kansalliskukka, mutta metsien kissankello ja nummien kanervat ovat tunnuspiirteisempiä. Eläimistö on monipuolinen. Alueella elää neljä hirvieläinlajia ja 75 prosenttia Britannian oravista. Merissä on paljon merinisäkkäitä, muun muassa 70 prosenttia Euroopan halleista. Merilintuja on runsaasti Shetlandsaarilla.

  1. a b c d Scotland’s Geography Scotland.org. Scottish Government. Viitattu 12.6.2014. (englanniksi)

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy